Veel spectaculaire beursgangen waar je als zakenbankier goed aan kunt verdienen, heb je niet in Nederland. Dit najaar misschien ABN Amro, maar dat is het wel. Maar wat nu als winkelketen Action naar de beurs zou willen?
Oké het is geen Facebook, maar winkelketen Action moet toch zeker miljarden euro’s waard zijn. Geen wonder dat zakenbankiers verlekkerd naar de winkelketen kijken, schrijft het Financieele Dagblad donderdag. “Alle zakenbanken proberen te pitchen bij Action”, zegt een zakenbankier in de krant.
Maar waarom ineens al die belangstelling voor Action bij de zakenbanken?
Ten eerste gaat het heel erg goed met Action. Het bedrijfsresultaat bedroeg vorig jaar 165 miljoen euro op een omzet van 1,5 miljard. Dergelijke marges zijn voor een winkelketen astronomisch.
Tel daarbij op dat de keten ook nog eens groeit. Er zijn meer dan 500 winkels in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België en naar verwachting komen er de komende jaren jaarlijks zeker honderd nieuwe vestigingen bij. Dat betekent dat beleggers waarschijnlijk bereid zijn zeker 15 keer het bedrijfsresultaat te betalen. Action zou dan 15 x 165 miljoen = 2,4 miljard euro waard zijn. En die schatting is conservatief.
Tijd voor de verkoop
De tweede reden is dat de huidige eigenaar, het Britse investeringsfonds 3i, de keten alweer een tijdje in bezit heeft. Vier jaar is best lang voor een dergelijk fonds dat bovendien fors zou cashen als ze nu zouden verkopen. Voor het bedrijf zelf zou een beursgang bovendien de financiële middelen vrijmaken om in landen als Duitsland en Frankrijk in een klap honderden winkels te starten.
Action naar de beurs is helemaal geen gek idee. En voor zakenbanken zou een dergelijke beursgang kassa betekenen. Over het algemeen verdienen de zakenbanken bij een normale beursgang zeker 2 procent van de totale opbrengst van de aandelen, en dat is bij Action 50 miljoen euro. En dat is ook nog eens een hele conservatieve schatting.
Lees ook
Beursgang ABN Amro: wat moet je als belegger?
5 gevaren die het succes van Action kunnen ondermijnen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl